AWAS!!!

Mati Lebih Awal Kerana Makan Ayam!!

Proses ayam yang DICELUR tanpa membuang perut dan usus untuk mengasingkan bulu ayam boleh menyebabkan PENYAKIT BERBAHAYA kepada manusia seperti berikut :-

1. VIRUS H5N1
    Virus yang sangat patogen dapat bertahan hidup dalam najis ayam selama enam hari
    - sumber Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO)

2. CAMPYLOBACTER
    Campylobacteriosis ialah penyakit yang disebabkan oleh bakteria dalam najis ayam.

3. SALMONELLA
    Salmonella ialah sekumpulan bakteria yang hidup dalam saluran usus dan najis ayam.

4. E. COLI 0157 : H7
    E. Coli ialah salah satu bakteria yang paling umum terdapat dalam saluran usus dan najis ayam.
    Jangkitan E. Coli pada kanak-kanak boleh menyebabkan kematian atau komplikasi seperti radang
    usus.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makan ayam yang tercemar dengan bakteria, bakteria dapat hidup dan bertahan pada manusia dan didapati cukup memadai untuk menyebabkan penyakit yang tidak boleh diubati dengan antibiotik biasa.

Statistik Kementerian Kesihatan, golongan berusia empat puluh tahun ke atas mula diserang pelbagai penyakit kronik.

Amalan industri pertanian moden yang memaksa sehingga 20 ribu ekor ayam ditempatkan dalam satu reban sangat kotor kerana dicemari najis. keadaan ini kerap menyebabkan pelbagai penyakit terhadap ayam. Pelbagai antibiotik dan hormon tumbesaran yang digunakan. Disamping antibiotik dan hormon, "blood meal" atau protien darah adalah haram kepada umat islam tanpa mengira darah babi atau haiwan lain.

Rujukan : PLoS Medicine, Public Library of Science, July 2005